Boijmans v. Beuningen - Digitaalvideo

Digitaal Videoprodukties Delft
Ga naar de inhoud

Boijmans v. Beuningen

Portfolio
Digitaal depot

Het digitaal depot is één van de belangrijke onderdelen van het nieuwe museum Boijmans Van Beuningen. In deze ruimte, direct achter de entree, staat de interactie tussen publiek, digitale informatie en tastbare kunstwerken centraal. Daarin is het digitaal depot uniek.

Een lange wand biedt een dwarsdoorsnede van de veelzijdige museumcollectie: een schilderij van Saenredam hangt naast een prent van Joep van Lieshout, een stofzuiger naast een sculptuur van Lavier en een barokke balustrade naast een schilderij van Charley Toorop. Achter deze uiteenlopende kunstwerken gaan vele verhalen schuil over de kunst, het museum, de collectie en het kunstbedrijf in het algemeen. De bezoeker wordt uitgenodigd om naar deze verhalen op zoek te gaan op glazen schermen direct voor de kunstwerken. Naast de vele verhalen die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld, wordt er geput uit interviews met kunstenaars, reclamefilmpjes en documentair beeldmateriaal, bij voorbeeld uit de Polygoon journaals.

Interactieve zoektocht

Het systeem nodigt uit tot een interactieve zoektocht, de bezoeker kan zich laten leiden door zijn intuïtie. De schermen van 1 bij 1.30 meter, die dienst doen als touchscreen, zijn afwisselend helder en mat, zodat het contact met de echte kunstwerken behouden blijft.

Op het touchscreen kan de bezoeker de meest uiteenlopende beelden van alle kanten bekijken, vergroten en slepen.Ruimtelijke datawolk

Een op de wand geprojecteerde, ruimtelijke datawolk is het tweede belangrijke onderdeel van het digitaal depot. Ook hier staat een actieve verkenning van de collectie voorop. De datawolk is direct gekoppeld aan de collectieregistratie en biedt op spectaculaire wijze inzicht in de omvang en opbouw van de collectie. Alle bijna 120.000 museumobjecten zijn opgenomen en vormen samen een universum. De bezoeker brengt de wolk in beweging en kan letterlijk doordringen in duizenden data.

Het digitaal depot is opgedragen aan de verzamelaar Willem van der Vorm. De stichting, die naar hem vernoemd is, heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van dit project.

Mobiel: +31 (0)6 - 505 21 731 (tot 21:30 uur!)
Telefoon: +31 (0)15 - 889 22 86 (tot 21:30 uur!)
Terug naar de inhoud